tiistai 20. syyskuuta 2016

Nainen, katsotko muslimia varoen silmiin? (Kotouttaminen)

"- Muslimeilla seksuaalisuuden käsite on kantasuomalaisia laajempi. Esimerkiksi jos nainen katsoo miestä silmiin, kättelee tätä tai istuu vieressä, se voidaan tulkita seksuaaliseksi, kertoo Brusila." Iltalehti torstai 8.11.2012 klo 17.31

Suomeen on päätynyt suuri joukko turvapaikkaa hakevia miehiä. Heistä valtaosa on kasvanut islamilaisissa yhteisöissä, joissa naiseuden käsite on länsimaalaisesta suuresti eroava. Näissä yhteisöissä on ollut myös erittäin paljon naisten vapauksia rajoittavia uskomuksia sekä arvoja. Esimerkiksi, jos nainen katsoo miestä silmiin, kättelee tätä tai istuu vieressä, voidaan se tulkita seksuaalisesti. Erikoislääkäri ja terapeutti Pirkko Brusila onkin avannut asiaa impivaaralaisille rikosuhripäivystyksen koulutustilaisuudessa, jonka sisältö on ollut "monikulttuurisesta näkökulmasta".

Mielestäni tuo naisia ala-arvoistava ja suomalaistasuomalaista "laajempi" seksuaalikäsitys on kivikaudelta ja kuuluu palauttaa sinne takaisin, kulkematta lähtöruudun kautta. Me Suomessa kun olemme tottuneet naisten kasvavasti vapautuvaan käsitykseen seksuaalisuudestaan, joten esihistoriallista miesten (katso, kuolaa ja pamputa) ajatusmallia ei tule hyväksyä enää koskaan.

Koska Suomi on ollut jo hyvin pitkään moninaisia kulttuureja arvostava yhteiskunta, niin emme kaipaisi enää sitä "monikulttuuria", jossa naisten tulisi (omassa kotimaassaan) erinäköisiä ihmisiä kohdatessaan pohtia, ketä voin katsoa silmiin? Ei voi olla myöskään niin, että eri näköisen ihmisen kohdatessa ihminen pohtii voiko hän mahdollisesti tehdä minulle jotain pahaa? Tähän haasteeseen poistamiseksi Brusila tarjoaa seksuaalikasvatusta, mutta on suorastaan pakko kysyä, kuinka se voi toimia? Islamilaisesta kulttuurista tulleella kun on takana vuosikymmenien opetus uskonnolliseen ja poliittiseen maailmankatsomukseen, ja tuon koulutuksen tulisi kumota suurin osan aikaisemmin elettyä sekä omaksuttua pois?

Ongelmaksi muodostuu, kun monet maahanmuuttaneet eivät halua muuttaa käsitystään naiseudesta, vaan pyrkivät säilyttämään uskomuksiin pohjautuvat arvomaailmat. Todisteeksi siitä:

Seksi huolettaa (PIIP)
 (Iltalehti 30.8.2016)

Suomessa irakilaisvanhemmat ovat kantaneet runsaasti huolta siitä, että lapset kasvavat sallivan seksuaalisuuden, seksuaalisen ja sukupuolisen tasavertaisuuden ja nuorten varhaisen itsenäistymisen keskellä.

Uskoaan aktiivisesti harjoittavissa muslimiperheissä on korostettu tarvetta suojella jälkikasvua suomalaisen juridisen järjestelmän, koululaitoksen ja yleisesti jaettujen normien tarjoamilta seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyviltä vaikutteilta.

- Yksi asia minua huolestuttaa. Se kuinka lapsemme oppivat asioita seksistä suomalaisilta. Se ei ole hyvä asia. Jotkut oppivat suomalaisilta asioita, jotka eivät sovi meille. Olin avioituessani 22-vuotias, saimme vaimoni kanssa seitsemän lasta. Minun mielestäni suomalaiset nuoret lähtevät liian aikaisin perheestään. Kun he ovat kahdeksantoista, he muuttavat pois, Suomessa vuodesta 2001 saakka asunut Abu Adnan sanoo.

Monet irakilaisvanhemmat ovat yrittäneet vaikuttaa uhkiksi kokemiinsa asioihin rajoittamalla lastensa, erityisesti tyttöjen, liikkumista julkisessa kaupunkitilassa


Itse neljän tytön isänä en voi kuin kauhistella tuota ajatusmaailmaa. Mieluummin ostan heille turvasuihkeita, kuin kehoittaisin rajoittamaan liikkumistaan ja VAPAATA toimintaa. Pysykööt ne miespuoliset henkilöt kotona, vaikka kaulapannassa, jotka eivät länsimaisen naisen itsenäistä päätäntävaltaa kunnioita.

Lopuksi, ammattilainen sanoi, että muslimeilla on erilainen käsite seksualiisuudesta. Pitäisikö länsimaisen käsityksen  A. sulautua vai B. islamin mukaisen koraaniin perustuvan käsityksen sulautua. Minulla on  lukittu vastaus (B), entä sinulla?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti