torstai 23. heinäkuuta 2015

Valtion sekä kuntien kissa ja hiiri leikki

Työllisyystilanteen heikentyessä valtio on antanut kunnille Kelan avustuksella tehtävän leikata pitkäaikaistyöttömyyttä. Kuntia, kuten Joensuu painostetaan maksuosuuksien palautuksilla tekemään työtä, jolla tilastot kaunistuisivat. Onneksi kunnissa on fiksuja virkamiehiä, jotka löytävät keinoja pienentää tätä palautusmaksuosuutta pienillä kustannuksilla, kun kuntien taloudet eivät lisäkustannuksia kestä. Pahaksi onneksi tästä kärsii se oikeasti hankalassa asemassa oleva työtön kuntalainen. Kunnille pakotetut ratkaisut johtavat siihen, että sen pienen ihmisen elämäntilanne tai ostovoima ei pääse vahingossakaan kohoamaan, mutta se sisäinen keljutus ja mahdollisesti kaljanjuonti kasvaa. Tästä kärsivät myös pienyrittäjät ja kauppiaat, joiden kannattavuus on jo pudonnut uhkaavasti ja monen elinkeino on vaakalaudalla.

Miksi valtio toimii näin? Työllistämistoimenpiteessä oleva henkilö ei todennäköisesti esiinny enää tilastoissa pitkäaikaisesti työttömänä, joten tilastot kaunistuvat. Lisäksi valtionkin kassakin on tyhjähkö, kun kansainvälisyyteen näkyvää kiiltokuvaa yritetään kirkastaa, mutta samalla osa omasta kansasta unohtuu. Euroopasta ja sen ulkopuolelta suorastaan haalitaan lisävastuuta, niin talouden, kuin myös ulossuuntautuvan yltiöhumanismin vuoksi. Tämän lisäksi myös kotimaan palvelut on mitoitettu täysin toisenlaiselle talouskehitykselle. Valtakuntana elämme räikeästi yli varojemme. Jos valtion tahtotila on poistaa kunnilla vastuita, olisi myös valtiolta poistettava globaaleja vastuita. Mielestäni valtion ensisijainen tarkoitus on turvata kansalaisten turvallisuus ja hyvinvointi. Aikaisemmat hallitukset ovat pelanneet Glorian Casinolla rulettia kansalaisten pelimerkeillä ja huonosti tässä pelissä on käynyt.  Saalina on ollut taakanjakomekanismi, Kreikan tuet ja vielä kalliiksi tuleva talouden Euroopan vakausmekanismi.

Nyt ei ole enää kyse siitä, että millaisessa lannoitepenkissä purjo kasvaa. Alkaisi suomalaisten olla aika yhdessä tekemään yhdessä töitä sen eteen, jotta kunnat ja valtio eivät ajaudu köyhtyvän talouden vaihtokaruselliin, jossa vauhti on helposti vain kiihtyvä. Turvataan ja selkeytetään ensin oman valtion sekä kuntien toimet ja vastuut.

Sampsa Jääskeläinen
Joensuun kaupunginvaltuutettu (ps.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti