perjantai 17. tammikuuta 2014

Missä lapsesi liikkuu?

Missä lapsesi liikkuu?

Äskettäin julkaistun yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan leikki-ikäinen lapsi tarvitsee vuorokaudessa n. 11 tuntia keskiraskasta liikuntaa. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä lapsi käyttää lähes koko valveillaoloaikansa liikkumiseen. Lapselle tämä liike on tietojen ja taitojen oppimista, sekä jo opittujen taitojen jatkoprosessointia. Liike on lapselle talletus tulevaisuutta varten.

Varttuessa liikkuminen muuttuu ja tukee kasvavan ja kehittyvän lapsen koulumenestystä. Tämän olen huomannut viimeisen kymmenen vuoden aikana toimiessani juniorivalmentajana useammassa jalkapallo-organisaatiossa Joensuun seudulla. Vaikka harjoitus- ja pelikaudet ovat olleet raskaita sekä suuriakin turnausvoittoja saavutettu, niin tärkeintä on ollut kuulla keväisin, kuinka hienoja arvosanoja valmentamani juniorit ovat koulusta saaneet.

Näitä taustoja vasten minua on alkanut mietityttämään, millaiset ovat tulevaisuuden mahdollisuudet lasten ja nuorten liikkumiseen Joensuussa ja Pohjois-Karjalassa? Kunnat tarvitsevat työikäisiä ja kunnille on tärkeää saada muodostettua uusia asuinalueita rakentamista varten. Tonttit ja kuntatekniikka saadaan kasaan vauhdilla ja rahat kunnan kassaan, mutta jo päiväkotien ja koulujen kohdalla törmätään talouden seinään. Viimeistään lähiliikuntapaikkojen kohdalla investointiin varatut eurot ovat kadonneet . Liikkumisen ja harrastamiseen varatut paikat keskittyvätkin maakunnan kasvaviin taajamiin ja Joensuussa keskeiseen paikkaan. Miten lapsesi liikkuu, jos lähikentät eivät palvele lasten ja nuorten liikuntatarpeita?

Kun liikut, nukut hyvää yötä, olet virkeä ja jaksat tehdä työtä. 


Sampsa Jääskeläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti